Épernay, we kunnen ons geen betere bestemming wensen voor een lang weekend weg. La Douce France, vlakbij de Nederlandse grens en toch vooral: het kloppend hart van de champagnestreek: de ideale plek om je champagnetrip te beginnen. On y va!

eerste stop:

RUE DE CHAMPAGNE

De bekendste straat van de streek, waar zo’n beetje elk groot champagnemerk een fenomenaal kasteel betrekt. Met treintjes door de ondergrondse wijnkelders, goudbehangen letters aan het hekwerk en het afgemeten verhaal over pinot noir, chardonnay en pinot meunier en de tweede gisting in de fles: de trots van de streek.

Wandelend langs bekende merken als Dom Perignon, Moët & Chandon en Mumm is echter maar de helft van het plezier wanneer je in Épernay bent.

Deze streek herbergt vele kleine champagneboeren, familiebedrijven waar het eindproduct van een jaar liefde en toewijding samenkomt in kleine oplage uitstekende champagnes van €15 tot €25, een fractie van wat de grote merken met de treintjes en de marketingverhalen vragen in de brand store.

Tweede stop:

DE LOKALE WIJNBOER

Zoals wijnboer Jacques Rousseaux waar we aanbelden, meteen mochten aanschuiven bij de familiebarbeque en tegen een mooi glas champagne aankeken voor we ons goed en wel voorgesteld hadden. De rondleiding krijg je van een kleinkind, achterkleinkind of achterachterkleinkind van de naamgever die hier ooit startte met wijnranken planten. Hartstikke leuk, de liefde voor de druif en de fles spat er vanaf.