Zodra de fles open is blijft de wijn in het algemeen nog zo'n 3-5 dagen goed. Het verschilt wel per type wijn, blijft korter goed dan wijn in pak. Hieronder lees je per type wijn hoe je deze het beste kan .

Mousserende wijn blijft 1-3 dagen goed na openen

1-3 dagen blijft een mousserende wijn goed mits je deze in de koelkast bewaard met de een kurk of vacuümdop erop. Wanneer je een fles mousserende wijn ontkurkt zijn de bubbels snel verdwenen. Traditionele mousserende zoals Cava of houden hun bubbels langer vast dan een Prosecco.

Lichte, zoete en roséwijnen kun je 5-7 dagen bewaren

Lichte witte en roséwijnen kun je maximaal vijf tot zeven dagen in de koelkast bewaren. Na de eerste dag zal de wijn oxideren en daardoor van veranderen. Het fruitkarakter van de wijn zal vaak minder levendig worden.

Volle witte wijn blijft 3-5 dagen goed in koelkast met een kurk erop

Vergeet niet de kurk te bewaren bij een volle of schaf vacuümdoppen aan deze verlengen de bewaarduur aanzienlijk. Het bewaren in een koelkast met kurk of vacuümdop erop zorgt ervoor dat de wijn niet oxideert. 

Rode wijn kan je 3-5 dagen bewaren in een koele donkere plek

Zeer tanninerijke en zure rode wijnen zijn langer houdbaar wel drie tot vijf dagen op een koele en donkere plaats. Een lichte , zoals Pinot Noir, is minder lang houdbaar dan een volle rode zoals Petite Sirah. Sommige wijnen worden beter nadat ze de eerste keer zijn geopend.

Verzwaarde wijnen als Port zijn de winnaar en kunnen wel tot 28 dagen na opening drinkbaar blijven

Omdat aan wijnen zoals port, sherry en marsala brandewijn wordt toegevoegd, zijn ze langer houdbaar. Deze wijnen  zullen hun levendige smaak sneller verliezen wanneer ze worden blootgesteld aan licht en warmte. Met als uitzondering Madeira en Marsala die zijn na opening eeuwig houdbaar, omdat ze al geoxideerd en gekookt zijn. Hoe zoeter de hoe langer hij goed blijft. Dezelfde richtlijnen met betrekking tot de zijn van toepassing je kunt ze dus het beste in de koelkast bewaren.

Ontdek hoe je wijn het beste bewaard

Wijn bewaren

Geef een reactie