, een heerlijke verfrissende die vooral in de zomer populair is. Maar wat maakt rosé wijn nu eigenlijk tot rosé? En hoe wordt het gemaakt? In dit artikel ontdekken we de geheimen achter rosé wijn en leren we meer over deze geliefde drank.
De veel gestelde vraag of Rosé wijn is? kan volmondig met ja worden beantwoord

De oorsprong

Hoewel rosé tegenwoordig wereldwijd wordt geproduceerd, heeft het zijn oorsprong in Frankrijk. Het is gemaakt van rode druiven, maar onderscheidt zich van door de kortere contacttijd tussen het druivensap en de druivenschillen tijdens het fermentatieproces. Dit zorgt voor de kenmerkende lichte kleur en verfrissende smaak van rosé wijn.

Het productieproces

Rosé kan op verschillende manieren worden geproduceerd. De meest voorkomende methoden zijn:

Direct persen: Dit is de meest eenvoudige methode waarbij de druiven direct worden geperst om het sap van de schillen te scheiden. Het druivensap heeft een kortere contacttijd met de schillen, waardoor de kleur en smaak van de wijn lichter worden.

Maceratie: Bij deze methode worden de druiven in de most (het druivensap met schillen en pitten) gelaten gedurende een bepaalde periode, meestal enkele uren tot enkele dagen. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur en smaak uit de druivenschillen. Na de maceratie wordt de most geperst en begint het fermentatieproces.

Saignée-methode: Deze methode wordt voornamelijk gebruikt bij de van rode wijn, maar kan ook resulteren in een lichte rosé wijn. Hierbij wordt een deel van het druivensap uit de fermentatietank verwijderd na een korte contacttijd met de schillen. Het verwijderde sap wordt vervolgens apart gefermenteerd tot rosé wijn.

Avertentie

De Wijngoeroe

De diversiteit van rosé wijnen

Hoewel rosé wijn vaak wordt geassocieerd met een lichte, fruitige en verfrissende smaak, varieert de smaak en stijl sterk, afhankelijk van de gebruikte druivensoorten en productiemethoden. Sommige rosé hebben een droge en pittige smaak, terwijl andere iets zoeter en fruitiger kunnen zijn. Daarnaast kunnen rosé wijnen variëren in tinten roze, van licht en delicaat tot diep en levendig.

Hoe serveer je rosé

Rosé wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij een breed scala aan . Het kan heerlijk zijn als aperitief, maar ook perfect samengaan met salades, zeevruchten, lichte pasta's en gegrild vlees. Serveer rosé wijn gekoeld, tussen de 8-12 graden Celsius, om de verfrissende smaak optimaal tot zijn recht te laten komen.

Waar vind je de beste?

Uitstekende rosé wijnen kunnen worden gevonden in verschillende wijngebieden over de hele wereld. Hier zijn enkele van de meest prominente:

  1. Provence, Frankrijk: De Provence is misschien wel het meest bekende rosé wijngebied ter wereld. De rosé wijnen uit dit gebied staan bekend om hun lichte, droge en verfrissende smaak. Een voorbeeld van een uitstekende rosé uit de Provence is de Les Abeillons van Château Thuerry.

  2. Pays d'Oc, Frankrijk: Dit wijngebied in het zuiden van Frankrijk produceert ook uitstekende rosé wijnen. De Château Puech-Haut Pays d'Oc Argali Rosé en de Fontanet Pays d'Oc Les Terrasses Rosé zijn twee voorbeelden van rosé wijnen uit dit gebied die hoog worden gewaardeerd.

  3. Ventoux, Frankrijk: De Bon Remède Ventoux Signature rosé is een andere Franse rosé die zeer wordt gewaardeerd.

  4. Alentejo, Portugal: De Segredos de São Miguel Alentejano Rosado is een voorbeeld van een uitstekende rosé uit Portugal.

Rosé is een unieke en geliefde drank, gemaakt van rode druiven met een kortere contacttijd tussen het druivensap en de schillen. Het en de van rosé wijnen zorgen voor een breed scala aan en . Of je nu een liefhebber bent van droge, fruitige of pittige wijnen, er is vast een rosé wijn die bij jouw smaakvoorkeur past. Proost!

Avertentie

Wijnklimaatkasten & Wijnkoelkasten - Wijnklimaatkast.nl – 728x90

Geef een reactie