Heb je je ooit afgevraagd hoe het zit met champagne? Is het echt mousserende wijn of iets heel anders? Je hebt vast wel eens flessen bubbels in de winkel gezien met de vermelding ‘champagne’, maar betekent dat dat het echt champagne is uit de Champagnestreek in Frankrijk of is het gewoon een marketingtruc? Deze vragen over bubbels duiken de laatste tijd op nu mensen nieuwsgieriger worden naar wat er echt in hun glas zit. Als je ooit in de war bent geweest over het verschil tussen champagne, prosecco, cava en andere mousserende wijnen, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel lees je alles over champagne – wat het speciaal maakt, hoe het wordt gemaakt en vooral, hoe je het verschil kunt zien tussen de echte en goedkope imitaties. Tegen de tijd dat je klaar bent met lezen, ben je een bubbelexpert en klaar om de kurken te laten knallen!

Wat Is Champagne?

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in de Champagnestreek in Frankrijk. Hij wordt gemaakt van drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De bubbels komen van een tweede gisting die plaatsvindt in de fles waaruit je drinkt.

  • Van de druiven wordt eerst een stille wijn gemaakt die basiswijn wordt genoemd. Deze wordt dan gebotteld met een beetje gist en suiker, wat de tweede gisting veroorzaakt.

  • Terwijl de gist de suiker verbruikt, produceert het kooldioxide. Omdat de fles verzegeld is, wordt het gas opgesloten en lost het op in de wijn, waardoor de kenmerkende bubbels ontstaan.

  • De gist wordt dan verwijderd in een proces dat degorgment heet, en de fles wordt bijgevuld en is klaar om van te genieten.

Champagne mag alleen uit de Champagne in Frankrijk komen. Mousserende wijnen die elders worden gemaakt, worden ‘mousserende wijn’ genoemd. Prosecco uit Italië en Cava uit Spanje zijn twee andere populaire bubbels. Hoewel ze op zichzelf heerlijk zijn, hebben ze andere druiven en productiemethoden dan echte Champagne.

De kenmerken van een Champagne van goede kwaliteit zijn kleine, aanhoudende belletjes, een knapperige en complexe smaak en een aromatische neus met hints van brioche, noten of versgebakken brood. Een goed gekoeld glas Champagne is de perfecte manier om te proosten op een speciale gelegenheid of om een gewone dag nog feestelijker te maken. Santé!

Is Champagne wijn?

Is champagne echt alleen maar mousserende wijn? Kort gezegd, ja en nee. Alle champagne is mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne.

Champagne komt alleen uit de Champagnestreek in Frankrijk en wordt gemaakt van chardonnay-, pinot noir- en pinot meunierdruiven. De sleutel ligt in het terroir – het land, het klimaat en de productiemethode. De kalkrijke bodem, het koele klimaat en de méthode champenoise creëren de kenmerkende smaak.

Buiten Frankrijk worden soortgelijke bruisende dranken mousserende wijn genoemd. Prosecco uit Italië en cava uit Spanje zijn ook populaire mousserende wijnen. Maar noem ze geen champagne! Die naam is wettelijk beperkt om de herkomst en kwaliteit ervan te beschermen.

Sommige mensen gebruiken ‘champagne’ als een algemene term voor elke sprankelende wijn, maar echte champagnekenners zullen aandringen op het onderscheid. Of je het nu champagne, crémant of mousserende wijn noemt, uiteindelijk zijn we het er allemaal over eens dat die delicate bubbels iets speciaals toevoegen aan elk feest.

Dus laat de kurk knallen en hef het glas – hoe je het ook noemt, bubbeltjeswijn is altijd een goed idee! Salud!

Waarom champagne bij het ontbijt en de formule 1

Champagne is iconisch, vooral bij het vieren van speciale gelegenheden. Maar waarom is het gebruikelijk om champagne te drinken bij het ontbijt of wanneer je proost op de winnaar van de Formule 1?

Champagne bij het ontbijt gaat terug tot de uitbundige levensstijl van de Europese royalty en aristocratie. Wakker worden met een decadente brunch met champagne was een symbool van rijkdom en status. De traditie bleef en verspreidde zich en werd steeds meer geassocieerd met speciale gelegenheden, vieringen en een nieuw begin.

In de Formule 1 wordt de winnaar op het podium gevierd met een champagnedouche. Deze traditie werd in 1967 gestart door racewinnaar Dan Gurney. Nadat hij de 24 uur van Le Mans had gewonnen, was Gurney zo opgewonden dat hij een fles champagne uit zijn handen schudde en over het publiek en zijn collega-coureurs sproeide. De Formule 1 hield van dit feestelijke spektakel en nam het over, waardoor het spuiten van champagne een belangrijk onderdeel werd van de podiumceremonie.

Natuurlijk komt echte champagne alleen uit de Champagnestreek in Frankrijk, gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. Al het andere is gewoon mousserende wijn. Hoewel cava, prosecco of andere bubbelwijnen kunnen werken in een noodsituatie, volstaat voor die speciale mijlpaalmomenten alleen echte Franse champagne. De subtiele mix van druiven, terroir en productiemethode zorgt voor een knapperige maar romige bruis die je nergens anders vindt.

Dus of je nu het glas heft op een speciaal ontbijt, proost op een racewinnaar of gewoon het goede leven leidt, champagne voegt als geen ander een vleugje luxe, feestelijkheid en levensvreugde toe. Santé!

Champagne ontkurken

Hoe Wordt Champagne Gemaakt? De Traditionele Methode

Om champagne te maken, volgen wijnmakers de traditionele methode, wat resulteert in die kenmerkende bubbels.

De eerste gisting

Champagne begint als stille wijn gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. De druiven worden geperst om het sap te extraheren, dat vervolgens wordt gefermenteerd tot een basiswijn. Deze eerste gisting verandert het druivensap in een alcoholische wijn.

Mengen en bottelen

Verschillende wijnen van verschillende druivensoorten en wijngaarden worden samengevoegd om een evenwichtige smaak te creëren. Suiker en gist worden aan de gemengde wijn toegevoegd voordat hij gebotteld wordt. Dit start een tweede gisting in de fles.

De tweede gisting

De suiker en de gist brengen een tweede gisting op gang in de afgesloten fles. Dit produceert koolzuurgas dat in de wijn wordt opgesloten en die iconische bubbels creëert. De gist zorgt ook voor koekjesachtige, nootachtige smaken. De wijn rijpt minstens 15 maanden in de fles om complexiteit te ontwikkelen.

Riddling en ontgisting

Na de rijping ondergaan de flessen een proces dat riddling wordt genoemd om het bezinksel in de hals van de fles te verzamelen. Het bezinksel wordt dan uitgeworpen in een snelle stap die degorgering wordt genoemd. Er wordt een kleine hoeveelheid suiker en wijn toegevoegd om de zoetheid aan te passen en de fles wordt gekurkt.

Kurken en rijpen

De gekurkte flessen rusten enkele maanden zodat de smaken zich kunnen integreren voor de champagne klaar is om verkocht te worden. Prestige cuvées rijpen 3 jaar of langer. Tijdens het rijpen worden de belletjes fijner en de smaken complexer.

En dat is de traditionele methode om ‘s werelds beroemdste mousserende wijn te maken. De tijd en zorg die in het maken van champagne wordt gestoken, geeft het die onmiskenbare bruis en smaak. Santé!

Wat Maakt Champagne Anders Dan Andere Mousserende Wijnen?

Wat onderscheidt champagne nu precies van andere mousserende wijnen? Een paar belangrijke factoren onderscheiden echte champagne:

Regio van herkomst

Echte champagne kan alleen komen uit de Champagnestreek in Frankrijk, ongeveer 90 mijl ten oosten van Parijs. De krijtachtige bodem en het koele klimaat zijn ideaal voor het telen van de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven die gebruikt worden in champagne. Wijnen die volgens dezelfde methode maar uit andere regio’s worden gemaakt, worden mousserende wijnen genoemd.

Druivenrassen

Champagne wordt gemaakt van een mix van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven, terwijl andere mousserende wijnen verschillende variëteiten kunnen gebruiken. De specifieke druiven die in de Champagnestreek groeien zijn goed aangepast aan de streek en bepalen mee het smaakprofiel van echte champagne.

Productiemethode

De traditionele champagnemethode, de méthode champenoise, omvat een tweede gisting in de fles die de bubbels creëert. Dit nauwgezette proces vereist degorgering en dosering om te resulteren in de perfecte sprankeling. Sommige mousserende wijnen worden gemaakt met behulp van een bulkproces waarbij koolzuurgas wordt toegevoegd, waardoor grotere bubbels ontstaan. De kleinere bubbels van champagne zorgen voor elegantie en een romige textuur.

Echte champagne heeft een onmiskenbare smaak door het unieke terroir van de regio en de traditionele productiemethode. Hoewel mousserende wijnen uit andere streken ook heerlijk kunnen zijn, gaat er niets boven een knisperend glas bubbels uit de Champagne. Bewaar echte champagne voor een speciale gelegenheid en proost op de mooie dingen van het leven!

Mythes en Misvattingen Over Champagne

Er zijn een paar veel voorkomende mythes over champagne die het ontkrachten waard zijn.

Champagne komt alleen uit de Champagnestreek in Frankrijk.

Hoewel de mousserende wijn uit de Champagnestreek Champagne wordt genoemd, produceren andere streken ook mousserende wijnen van hoge kwaliteit. Mousserende wijnen uit andere gebieden in Frankrijk, zoals Crémant, en uit de hele wereld, zoals Prosecco (Italië), Cava (Spanje) en Amerikaanse mousserende wijn kunnen net zo lekker zijn. Beperk jezelf niet!

Champagne moet duur zijn.

Er zijn champagnes in elke prijsklasse. Je kunt voor minder dan $30 een fles vinden die prima voldoet voor een feestje. Bewaar de vintage en premium champagnes voor echt speciale gelegenheden.

Champagne komt alleen in grote flessen.

Hoewel champagne in de standaardfles van 750 ml zit, vind je ook kleinere formaten zoals splits (375 ml) die perfect zijn voor een enkele portie, maar ook grotere formaten voor grotere groepen. Grotere flessen zijn ook een geweldig cadeau!

Champagne moet worden geserveerd in een fluit.

Hoewel flutes populair zijn en speciaal ontworpen voor mousserende wijn, kan champagne ook in andere glazen worden geserveerd. Een wit wijnglas werkt geweldig en laat meer van het aroma ontwikkelen. Coupe glazen zijn ook traditioneel en geven een prachtige presentatie. Uiteindelijk is het beste glas het glas dat je tot je beschikking hebt!

Champagne is alleen voor speciale gelegenheden.

Champagne kan absoluut gedronken worden wanneer je maar wilt! Hoewel het traditioneel is voor feestelijke gelegenheden, moet je je niet inhouden om zomaar een fles open te trekken. Elke dag kan beter worden met een glas bubbels.

Hoe Champagne Op De Juiste Manier Serveren en Bewaren

Om je champagne op de juiste manier te serveren en te bewaren, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:

Koelen

Koel je champagne minstens 2 uur voor het serveren om de perfecte temperatuur te bereiken. Als vuistregel geldt: hoe lichter de wijn, hoe kouder je hem wilt hebben. Streef voor de meeste champagnes naar 45-50°F. Doe mousserende wijn of champagne in een ijsemmer met ijs en water, of zet hem in de koelkast. Voor de snelste koeling dompel je ongeveer 2/3 van de fles onder in het ijs.

Opening

Wees heel voorzichtig bij het openen van de fles. Verwijder de folie en de draadkorf, neem de kurk in de ene hand en de bodem van de fles in de andere. Richt de fles weg van uzelf en breekbare voorwerpen en draai de fles langzaam terwijl u de kurk op zijn plaats houdt. Je wilt de druk op een gecontroleerde manier loslaten. De kurk moet zuchten, niet knallen.

Glazen

Voor de beste proefervaring gebruikt u hoge, smalle flutes. De vorm helpt de bubbels te behouden. Brede coupeglazen laten de koolzuur te snel verdwijnen. Vul glazen niet meer dan halfvol om te voorkomen dat ze overlopen wanneer de bubbels naar het oppervlak stijgen.

### Bewaren

Een geopende fles champagne begint snel koolzuur te verliezen, dus probeer hem binnen 3 tot 5 dagen op te drinken. Kurk de fles en zet hem in de koelkast. Bewaar ongeopende flessen op een koele, donkere plaats. De meeste champagnes kunnen 1 tot 3 jaar na aankoop gedronken worden, maar flessen van hogere kwaliteit, vooral met meer traditionele druiven en methodes, kunnen beter 3 tot 5 jaar of langer rijpen.

Champagne is bedoeld om van te genieten en om te vieren! Volg deze tips om je bubbels van de eerste tot de laatste slok op hun best te houden. Santé!

Conclusie

Zo, dat was het, de basisinformatie over champagne en mousserende wijn. Hoewel champagne alleen uit de Champagnestreek in Frankrijk kan komen, gebruiken de meesten van ons de termen door elkaar als we het over bubbels hebben. Uiteindelijk gaat het erom dat je geniet van de ervaring en de speciale gelegenheid. Breek de kurk en hef het glas – of het nu champagne, prosecco, cava of een andere mousserende wijn is, breng een toast uit op de momenten in het leven die het vieren waard zijn. Hoe de bubbels er precies zijn gekomen, doet er minder toe dan de gelegenheid om contact te maken met vrienden of geliefden. Proost – moge je glas gevuld zijn met bubbels en vreugde!

42,50

  • Schuttevaerweg 23, 3044 BA Rotterdam
Wijnpartner:
De Wijngoeroe
40,75

  • Schuttevaerweg 23, 3044 BA Rotterdam
Wijnpartner:
De Wijngoeroe
44,75

  • Schuttevaerweg 23, 3044 BA Rotterdam
Wijnpartner:
De Wijngoeroe
44,75

  • Schuttevaerweg 23, 3044 BA Rotterdam
Wijnpartner:
De Wijngoeroe

Geef een reactie