Witte wijn is een van de meest populaire soorten wijn ter wereld en staat bekend om zijn verfrissende . Maar wist je dat er verschillende smaakprofielen zijn die witte wijn zo uniek maken? Van fruitige zoals perzik en appel tot kruidige tonen van kaneel en peper, elke soort witte wijn heeft zijn eigen unieke smaakprofiel.

Het smaakprofiel van een witte wijn wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de druivensoort, de en het land van herkomst. zoals Chardonnay, en hebben elk hun eigen smaakprofiel en er zijn zelfs verschillen tussen van dezelfde druif, afhankelijk van waar ze worden geteeld en geproduceerd.

In deze pagina zullen we je helpen om de verschillende smaakprofielen van witte wijn te begrijpen, van fruitige en citrusachtige smaken tot bloemige en kruidige tonen. 

De smaken van witte wijn

Soort WijnFruitige SmaakCitrus SmaakBloemige SmaakKruidige SmaakVolle SmaakMinerale SmaakTropische SmaakHoutachtige SmaakBoterachtige Smaak
ChardonnayJaJaNeeNeeJaJaJaJaJa
Sauvignon BlancJaJaNeeJaNeeJaJaNeeNee
NeeJaNeeNeeNeeJaNeeNeeNee
RieslingJaJaJaJaNeeJaJaNeeNee
JaJaJaNeeNeeNeeJaNeeNee

 

 • Fruitige smaak: wijnen met een fruitige smaak hebben aroma's en smaken van rijp fruit zoals perzik, appel, peer of tropisch fruit zoals ananas en mango.

 • Citrus smaak: wijnen met een citrus smaak hebben aroma's en smaken van citrusvruchten zoals citroen, limoen en grapefruit.

 • Bloemige smaak: wijnen met een bloemige smaak hebben aroma's en smaken van bloemen zoals rozen, jasmijn en viooltjes.

 • Kruidige smaak: wijnen met een kruidige smaak hebben aroma's en smaken van kruiden zoals peper, kaneel en kruidnagel.

 • Volle smaak: wijnen met een volle smaak hebben een rijkere en meer complexe smaak, vaak met tonen van boter, vanille en noten.

 • Minerale smaak: wijnen met een minerale smaak hebben aroma's en smaken die doen denken aan steen, leisteen, of vuursteen.

 • Tropische smaak: wijnen met een tropische smaak hebben aroma's en smaken van tropisch fruit zoals ananas, mango en papaja.

 • Houtachtige smaak: wijnen met een houtachtige smaak hebben aroma's en smaken van hout, zoals vanille, kruiden en rokerige tonen.

 • Boterachtige smaak: wijnen met een boterachtige smaak hebben aroma's en smaken van boter en room, vaak door de rijping op eikenhouten vaten.

Avertentie

Wijnklimaatkasten & Wijnkoelkasten - Wijnklimaatkast.nl – 728x90

Waardoor ontstaat een specifiek smaakprofiel bij witte wijn?

 1. Druivensoort: De druivensoort is een belangrijke factor bij het creëren van verschillende smaakprofielen bij witte wijn. Elk druivenras heeft zijn eigen kenmerkende smaakprofielen. Zo zijn Sauvignon Blanc-druiven bijvoorbeeld bekend om hun frisse en grasachtige smaken, terwijl Chardonnay-druiven een rijkere, boterachtige smaak hebben. Andere populaire witte druivensoorten zijn Pinot Grigio, Riesling en Gewürztraminer.

 2. Terroir: Het terroir omvat de natuurlijke omgeving waarin de druiven groeien en kan van invloed zijn op de smaak van witte wijn. Factoren zoals de bodemsoort, hoogte, en neerslag kunnen de smaak van de druiven beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een kalkachtige bodem kan de zuurgraad in de druiven verhogen, wat resulteert in een drogere wijn, terwijl een kleiachtige bodem kan zorgen voor meer fruitige smaken.

 3. Productiemethode: De manier waarop de wijn geproduceerd wordt, kan ook een aanzienlijke invloed hebben op de smaak van witte wijn. Factoren zoals de rijpingstijd, temperatuur tijdens het fermentatieproces, type vat waarin de wijn gerijpt is, en de gebruikte gisten kunnen allemaal een rol spelen in de smaak. Bijvoorbeeld, witte wijn die gerijpt is op eikenhouten vaten kan smaken hebben van vanille en kruiden, terwijl wijn die in roestvrijstalen tanks wordt gerijpt, meestal fruitiger en frisser is.

 4. Oogsttijd: De oogsttijd kan ook invloed hebben op de smaakprofielen van witte wijn. In het algemeen geldt dat hoe later de oogst, hoe zoeter de druiven en hoe voller de wijn. Oogst je echter te laat, dan kan de wijn juist te hoog in alcoholgehalte worden en verliezen aan frisheid. Vroege oogst kan daarentegen juist zorgen voor wijnen met meer zuren en lichtere smaken.

 5. Bewaarmethode: De manier waarop witte wijn wordt bewaard, kan ook invloed hebben op de smaak. Witte wijn die op de juiste manier wordt bewaard, kan zich ontwikkelen tot een complexere en rijkere smaak. Bewaar je wijn echter op een verkeerde manier, zoals te warm of te koud, dan kan de wijn aan smaak verliezen. Bij sommige wijnen, zoals Riesling, kan een lange bewaartijd juist zorgen voor meer complexiteit, terwijl andere wijnen zoals Pinot Grigio juist bedoeld zijn om jong gedronken te worden.

Door te begrijpen welke factoren invloed hebben op de smaakprofielen van witte wijn, kun je een betere keuze maken bij het selecteren van een wijn die past bij jouw smaak en de gelegenheid. Het is belangrijk om te onthouden dat smaken subjectief zijn en wat voor de ene persoon lekker is, misschien niet zo lekker is voor een ander. Door echter meer te weten te komen over de druivensoort, terroir, productiemethode, oogsttijd en bewaarmethode van verschillende witte wijnen, kun je beter inschatten wat je van een wijn kunt verwachten.