Het combineren van vegetarische gerechten met wijn kan net zo plezierig zijn als bij vleesgerechten, mits je weet welke wijnen het beste passen bij de smaken en texturen van plantaardige ingrediënten. We delen dan ook graag enkele handige tips en suggesties voor het combineren van vegetarische gerechten met de perfecte wijnen.

Kies de beste Wijnen voor je Vegetarische Gerechten

Salades en Lichte Groentegerechten

Wijncombinatie: Sauvignon Blanc of Vermentino

Bij frisse en lichte vegetarische gerechten zoals salades, kies je het beste voor een witte wijn met een hoge zuurgraad en een verfrissend karakter, zoals Sauvignon Blanc of Vermentino.

Gegrilde en Geroosterde Groenten

Wijncombinatie: Chardonnay of Viognier

Gegrilde en geroosterde groenten gaan goed samen met een witte wijn die meer body en complexiteit heeft, zoals een Chardonnay of Viognier.

Aardse en Umami-Rijke Gerechten

Wijncombinatie: Pinot Noir of Rioja

Bij vegetarische gerechten met aardse en umami-smaken, zoals paddenstoelen, past een elegante en fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of Rioja.

Gerechten met Pittige en Kruidige Smaken

Wijncombinatie: Gewürztraminer of Riesling

Bij pittige en kruidige vegetarische gerechten past een witte wijn met een lichte zoetheid, zoals een Gewürztraminer of Riesling, die de scherpte van de specerijen kan verzachten.

Vegetarische Curry’s en Stoofschotels

Wijncombinatie: Zinfandel of GSM Blend

Rijke en smaakvolle vegetarische curry’s en stoofschotels gaan goed samen met een krachtige en fruitige rode wijn, zoals een Zinfandel of een blend van Grenache, Syrah en Mourvèdre (GSM).

Kaas en Noten

Wijncombinatie: Port of Sherry

Bij het combineren van kaas en noten met wijn, kan je kiezen voor een versterkte wijn zoals Port of Sherry, die de rijke en romige smaken van deze ingrediënten kan complimenteren.

Het combineren van vegetarische gerechten met wijn hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze tips en suggesties kan je vol vertrouwen de perfecte wijn kiezen om je smaakvolle vegetarische maaltijden te begeleiden. Eet smakelijk!