Home » Wijnkennis: Ontdek de Geheimen van Sommeliers en Word een Wijnkenner

Welkom bij deze fascinerende ontdekkingsreis door de wereld van wijn! Als liefhebber van deze verfijnde drank wil je ongetwijfeld meer weten over de oorsprong, productie en verschillende smaakprofielen die wijn te bieden heeft. Daarom hebben we alle informatie, tips en wetenswaardigheden om je wijnkennis te verdiepen hier samen gebracht.

Van de oude Grieken en Romeinen tot de moderne wijngaarden in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, wijn heeft een rijke geschiedenis die nauw verweven is met de culturen die het produceren. Ontdek de geheimen van de druif, de invloed van terroir op smaak, en de kunst van het wijn maken, van de wijngaard tot aan het glas.

Is wijn veganistisch?

Nee, niet alle wijnen zijn veganistisch. Bij het produceren van wijnen wordt soms gebruik gemaakt van dierlijke product bijvoorbeeld als additief om de smaak of consistentie te veranderen. Denk hierbij aan producten als honing, gelatine of caseïne (een melkeiwit). Je kunt veganistische wijnen vinden die  puur gemaakt zijn met druiven en gisting. Als je om ethische of persoonlijke redenen dierlijke producten probeert te vermijden lees dan goed het etiket.

Is wijn gezonder dan bier?

Ja, rode wijn wint het van bier. Er wordt vaak gezegd dat een glas wijn per dag kan helpen het lichaam te verjongen en het risico op hartaandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes kan verminderen. Dit zou komen door de “polyfenolen”, vooral te vinden in rode wijn, die ontstekingen verzachten en schadelijke chemicaliën in het lichaam opruimen. Als het met mate wordt gedronken kan een glas per dag de dokter echt op afstand houden. Over bier wordt maar weinig goed gezegd maar het bevat ook behoorlijk veel polyfenolen. Qua hoeveelheden is het in lijn met witte wijn. 

Welke kater is groter, Wijn na bier of bier na wijn?

Het maakt niet uit. Volgens de verhalen zouden bier-voor-wijn-drinkers in een mindere kater moeten hebben dan wijn-voor-bier-drinkers. Maar dat is niet wat Harvard onderzoek aantoont. Er was geen correlatie tussen de symptomen van een kater en het feit of de proefpersonen alleen wijn, alleen bier of afwisselend bier dronken, in welke volgorde dan ook.

Hoelang bestaat wijn al?

Wijn heeft een lange geschiedenis die meer dan 6000 jaar teruggaat. Het oudste bekende bewijs van wijnproductie werd ontdekt in Armenië, waar archeologen een wijnpers en gefermenteerde druivenpitten vonden uit 4000 v.Chr.

Wat voor effect heeft terroir op wijn?

Terroir is de combinatie van bodem, klimaat en wijnstokken in een specifieke regio die invloed heeft op de smaak van de wijn. Het is een belangrijk concept voor sommeliers, omdat het helpt bij het identificeren van de herkomst en unieke eigenschappen van een wijn.

Welke landen behoren tot de oude wijnwereld en welke tot de nieuwe?

Wijnen uit Europa worden als “oude wereld” beschouwd, terwijl wijnen uit landen als de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika als “nieuwe wereld” worden aangemerkt. Oude wereldwijnen hebben doorgaans een lager alcoholpercentage en meer aardse tonen, terwijl nieuwe wereldwijnen vaak fruitiger en hoger in alcohol zijn.

Welke invloed hebben eikenvaten op wijn?

Eikenhouten vaten worden vaak gebruikt om wijn te laten rijpen, wat resulteert in smaken van vanille, kruiden en toast. Franse eiken vaten geven subtiele, kruidige tonen, terwijl Amerikaanse eiken vaten een meer uitgesproken vanillesmaak geven.

Wat is de beste temperatuur voor wijn?

De temperatuur waarmee een wijn wordt geserveerd, kan de smaakbeleving sterk beïnvloeden. Witte wijn wordt doorgaans gekoeld geserveerd, tussen 7 en 10 graden Celsius, terwijl rode wijn het beste tot zijn recht komt bij 15 tot 18 graden Celsius.

Wat betekent vintage wijn?

Vintage betekent met betrekking tot wijn niet ‘oud’. Vintage verwijst alleen naar het jaar waarin de druiven zijn geoogst – alle druiven in een vintage wijn zijn grotendeels in hetzelfde jaar gegroeid en geoogst. Een wijn die niet vintage is, zou een mengsel zijn van oogsten uit verschillende jaren.

Maakt de kwaliteit van het wijnglas verschil voor de smaak?

Dat hangt grotendeels af van wie je het vraagt – volgens Georg Reidel, het hoofd van een elf generaties tellende Oostenrijkse glasblazers-dynastie, beweert dat de vorm van het wijnglas het belangrijkste is. Kleinere glazen versterken de intensiteit, terwijl grotere wijnglazen een complexer aroma bevorderen.

Zijn sulfieten gevaarlijk en waar dienen ze eigenlijk voor?

Sulfieten zijn van nature voorkomende chemische verbindingen in wijn. Ze komen in alle wijnen voor, maar in verschillende mate. Ze zijn het laagst in rode wijnen, terwijl zoete witte wijn de hoogste sulfiet gehalte heeft. Ze zijn niet gevaarlijk, hoewel ze zelden een milde allergische reactie kunnen veroorzaken.