Deze site is onze toewijding aan wijn en zodoende delen we graag ook onze wijnkennis, weetjes en tips. Het is niet alles omvattend maar het gaat je als beginnende liefhebber zeker op weg helpen en wie weet leer je er als doorgewinterde specialist ook nog wat van.

Hoe zat het ook alweer

Is wijn veganistisch?

Nee, niet alle wijnen zijn veganistisch. Bij het produceren van wijnen wordt soms gebruik gemaakt van dierlijke product bijvoorbeeld als additief om de smaak of consistentie te veranderen. Denk hierbij aan producten als honing, gelatine of caseïne (een melkeiwit). Je kunt veganistische wijnen vinden die  puur gemaakt zijn met druiven en gisting. Als je om ethische of persoonlijke redenen dierlijke producten probeert te vermijden lees dan goed het etiket.

Is wijn gezonder dan bier?

Ja, rode wijn wint het van bier. Er wordt vaak gezegd dat een glas wijn per dag kan helpen het lichaam te verjongen en het risico op hartaandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes kan verminderen. Dit zou komen door de “polyfenolen”, vooral te vinden in rode wijn, die ontstekingen verzachten en schadelijke chemicaliën in het lichaam opruimen. Als het met mate wordt gedronken kan een glas per dag de dokter echt op afstand houden. Over bier wordt maar weinig goed gezegd maar het bevat ook behoorlijk veel polyfenolen. Qua hoeveelheden is het in lijn met witte wijn. 

Welke kater is groter? Wijn na bier of bier na wijn

Het maakt niet uit. Volgens de verhalen zouden bier-voor-wijn-drinkers in een mindere kater moeten hebben dan wijn-voor-bier-drinkers. Maar dat is niet wat Harvard onderzoek aantoont. Er was geen correlatie tussen de symptomen van een kater en het feit of de proefpersonen alleen wijn, alleen bier of afwisselend bier dronken, in welke volgorde dan ook.