Er zijn fascinerende verschillen tussen rode en witte wijnen. Deze gaan verder dan alleen de kleur van de druiven.

Rode of Witte wijn

Alle rode wijnen worden gemaakt van rode druiven (Zoals Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, enz.) en alle witte wijnen worden gemaakt van witte druiven (Chardonnay, Pinot Grigio, enz.). Het meest interessante is dat bijna alle wijnen die we in de winkel kunnen kopen worden gemaakt van slechts één druivenras, Vitis vinifera. Vitis vinifera-druiven werden beschouwd als zwarte druiven en een mutatie leverde de eerste witte druiven op.
Pinot Noir, Pinot Gris, en Pinot Blanc zijn allemaal verschillend gekleurde druiven maar hun DNA is identiek!

Wijnen worden gemaakt van verschillende delen van de druif

Het proces van het maken van rode en witte wijn nadat is significant verschillend. Het belangrijkste verschil is dat rode wijn wordt gefermenteerd met druivenschillen en pitten, terwijl dat bij witte wijn niet gebeurt. De kleur in rode wijn is direct afkomstig van de druivenschillen en pitten.

Er zijn aantal uitzonderingen zo heb je een champagne “Blanc de Noirs” of “wit van zwarten” wordt genoemd. Deze wijn wordt gemaakt van rode druiven maar op dezelfde manier geproduceerd als andere witte wijnen en ziet eruit er ook zo uit. 

Dan heb je ook nog oranje wijnen. Deze wijnen worden op een speciale manier gemaakt waarbij de witte druiven worden gefermenteerd met hun schillen en pitten. Hierdoor krijg je een witte wijn met hoger tannine gehalte.

Verschillen hoe de wijn wordt gemaakt

Wijnmakers gebruiken twee verschillende strategieën om rode en witte wijnen te produceren met kenmerkende fluweelzachte, rijke fruittonen of pittige zuren, bloemige geuren en pure fruitsmaken. In tegenstelling tot rode wijnen worden witte wijnen gemaakt via een procedure die de fruit- en florale toetsen verhoogt ten koste van rijke, nootachtige smaken en een zachtere textuur. De wijnmakers verhogen de hoeveelheid zuurstof door houten vaten te gebruiken, die ademen en zuurstof opnemen. Om de fruitigheid en de florale aroma’s in de wijn te behouden, gebruiken wijnmakers roestvrijstalen tanks, die blootstelling aan zuurstof voorkomen.
Voor elk type zijn er verschillende chemische verbindingen.