Wijn is zeer divers maar de meeste flessen kunnen worden ingedeeld in  negen verschillende stijlen. Als je eenmaal een van de negen stijlen hebt geproefd herken je verschillen.
Het is belangrijk te letten op nuances en subtiele verschillen. Hierdoor ontdek je stap voor stap welke stijle jouw het beste smaakt en wat er goed bij een gerecht of gelegenheid past.

Witte wijn

Verschillende types wijn

Lichte witte wijn

Licht en gemakkelijk te drinken droge witte wijnen behoren tot de meest verkochte wijnen ter wereld. Lichte witte wijnen zijn als het “bier van de wijn” en zijn daarom perfect om bij de meeste gerechten te drinken.

Wijnen die in deze categorie passen zijn onder andere de Pinot Grigio en Sauvignon Blanc maar ook veel minder bekende wijnen als Grüner Veltliner, Albariño en Soave. Wil je deze wijnen ontdekken pak dan een wijn met een oorsprong in gebied waar het wat koeler en natter is. Dit komt de smaak ten goede.

Volle witte wijn

Volle witte wijnen zijn perfect alternatief voor liefhebbers van rode wijn vanwege hun rijke, zachte en subtiele romige smaak. Wat ze anders maakt dan lichte witte wijnen zijn meestal speciale vinificatie technieken waaronder het gebruik van eikenhout (net als bij gerijpte whisky’s wordt wijn ook zachter met vat rijping).

De klassieke keuze voor deze wijn is Chardonnay en met name Chardonnay uit een warmer klimaat, zoals Californië, Spanje of Italië.

Zoete of Aromatische witte wijn

Aromatische druiven behoren tot de oudste wijnsoorten ter wereld. Cleopatra stond zelfs bekend om haar liefde voor Muscat of Alexandria uit Griekenland – een heerlijke rijke aromatische witte wijn. Deze wijnen hebben explosieve, bijna geparfumeerde, aroma’s die uit het glas in je neus springen. Ze kunnen zowel droog als zoet zijn maar de meeste zullen een redelijk zoet smaken vanwege al die parfum aroma’s.

Er zijn veel goede aromatische wijnen om te proberen en de meeste zijn goed betaalbaar. Een paar voorbeelden zijn Moscato d’Asti, Gewürztraminer, Torrontés en Riesling.

Rode wijn

Lichte rode wijn

Lichte Rode wijnen zijn meestal wat bleeker van kleur, je kunt er doorheen kijken in een glas en hebben een zeer lichte tannine. Tannine droogt je mond wat uit op dezelfde manier als het leggen van een nat theezakje op je tong zou doen. Veel mensen vinden dit een prettige smaak waarmee deze rode wijnen zeer geliefd zijn. De meest mensen zullen de Pinot Noir kennen als lichte rode wijn maar ook Gamay Noir is een echter aanrader.

Middelzware Rode wijn

Middelzware rode wijnen zijn wat we graag “eetwijnen” noemen. Ze bieden veel smaak met een balans van pittige zuren waardoor ze bij veel gerechten passen van pittige salades tot lasagne met kaas.

Er zijn veel soorten middelzware rode wijnen wil je hier iets in proberen pak dan een Grenache, Sangiovese, Merlot, Zinfandel, Montepulciano, Cabernet Franc of Barbera.

Volle rode wijn

Dit zijn de diepste, donkerste en meest tanninerijke van alle rode wijnen. Het klinkt misschien vreemd en bitter maar de tannine in wijn bindt zich aan eiwitten in ons speeksel en heeft een gehemelte-zuiverend effect. Daarom past een krachtige rode wijn zo goed bij een sappige biefstuk zoals ribeye of in iets minder voor de hand liggend een cocktail.

Benieuwd naar de rijke smaakt pak dan eens een Shiraz, Cabernet Sauvignon, Malbec of Pinotage. Dit zijn perfecte voorbeelden van hoe gedurfd een wijn kan zijn.

Verschillende types wijn

Rosé Wijn

Rosé is een echte wijnmakers wijn omdat hij wordt gemaakt door een wijn gedurende een korte tijd te “verven” met de schillen van rode wijndruiven. Rosé wijnen zijn er in alle stijlen (zoet of droog), gemaakt van veel verschillende druiven van Cabernet Sauvignon tot Zinfandel

Enkele van de meest klassieke versies van droge rosé komen uit Zuid-Frankrijk in de Provence en de Pays d’Oc regio. De variëteiten die gebruikt worden om deze wijnen te maken zijn Grenache, Syrah, Carignan en Mourvèdre. Aangezien rosé overal wordt gemaakt is het misschien beter om te starten bij een rosé gemaakt van een van de bovengenoemde soorten een klassieke rosé te ervaren.

Mousserende Wijn

Als je al van mousserende wijn houdt dan heb je een goed ontwikkeld smaakpallet. Deze wijn is ontstaan in Frankrijk en is bijna synoniem met de regio Champagne. Ondanks het groeiend aanbod van supermarktassortiment zijn mousserende wijnen de meest technisch uitdagende en tijdsintensieve wijnen die in de wereld worden gemaakt.

Veel mensen zullen Champagne te duur vinden. Zoek je iets betaalbaarders kijk dan naar mousserende brut, niet te zoet, wijnen zoals Cava, Prosecco of Crémant. Zoek je naar wat zoeter alternatief pak dan een demi-sec

Dessertwijn

De gedachte gaat al snel naar de zoete smaak en consistentie die bijna stroperig kan zijn. Het is dan ook niet gek dat er een lange periode eind 19de eeuw is geweest dat deze wijn populairder was dan droge wijnen. 

Er zijn veel verschillende soorten dessertwijnen om te ontdekken. Je zit zeker goed als je kunt beginnen met een Port of een Sauternais-stijl wijn, een late oogst witte wijn.