Ben je ooit op een wijnproeverij geweest en stond je daar verward over hoe anderen verschillende smaken en aroma’s konden opmerken, terwijl jij slechts een hint van druiven kon waarnemen? Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar hoe je je wijnsmaak pallet kunt uitbreiden om nog meer te genieten van je favoriete glas wijn. We nemen je graag mee in de basisprincipes van het wijnproeven.

Stap 1: Bekijk de Wijn

Bij het beoordelen van de wijn op zicht, kan de kleur en opaciteit je aanwijzingen geven over de geschatte leeftijd, mogelijke druivenvariëteiten, de hoeveelheid zuurgraad, alcohol, suiker, en zelfs het mogelijke klimaat (warm versus koel) waar de wijn is verbouwd.

Leeftijd: Naarmate witte wijnen ouder worden, veranderen ze van kleur, worden ze geler en bruiner en neemt het totale pigment toe. Rode wijnen daarentegen verliezen kleur en worden doorzichtiger naarmate de tijd vordert.

Potentiële Druivenvariëteiten: Er zijn enkele gemeenschappelijke aanwijzingen die je kunt zoeken in de kleur en randvariatie van de wijn.

  • Wijnen op basis van Nebbiolo en Grenache hebben vaak een doorschijnende granaat- of oranje kleur aan de rand.
  • Pinot Noir zal vaak een echt rode of echte robijnrode kleur hebben, vooral uit koelere klimaten.
  • Malbec zal vaak een magenta roze rand hebben.

Alcohol en Suiker: De ‘benen’ van de wijn kunnen ons vertellen of de wijn een hoog of laag alcoholgehalte heeft en/of een hoog of laag suikergehalte. Hoe dikker of stroperiger, hoe waarschijnlijker het is dat de wijn meer alcohol of restsuiker bevat.

Stap 2: Ruik de Wijn

Bij het beoordelen van de geur van wijn, is het goed om te weten dat aroma’s bijna alles over een wijn kunnen verraden; van druivenvariëteit, of de wijn al dan niet in eiken is gerijpt, waar de wijn vandaan komt, en hoe oud de wijn is. Een getrainde neus en pallet kunnen al deze details onderscheiden.

Waar komen de aroma’s in wijn eigenlijk vandaan?

Aroma’s zoals “zoete Meyer citroen” en “taartkorst” zijn eigenlijk aromaverbindingen genaamd stereoisomeren die in onze neuzen worden opgevangen uit verdampende alcohol. Het is vergelijkbaar met een krab- en snuifsticker. Een enkel glas kan honderden verschillende verbindingen hebben, vandaar dat mensen zoveel verschillende dingen ruiken. Het is ook gemakkelijk om verloren te gaan in taal, omdat we allemaal individuele aroma’s op gerelateerde, maar enigszins verschillende manieren interpreteren. Jouw “zoete Meyer citroen” kan mijn “mandarijnsap” zijn. We hebben het beide over een zoete citruskwaliteit in de wijn. We hebben beide gelijk – we gebruiken alleen iets verschillende woorden om het idee te uiten.

Aroma’s van wijn vallen in 3 categorieën:

Primaire Aroma’s: Primaire aroma’s komen van het type druif en het klimaat waarin het groeit. Bijvoorbeeld, Barbera zal vaak ruiken naar drop of anijs, en dit komt door verbindingen in de Barbera-druiven zelf, niet door een toevallige ontmoeting met een venkelbol. Over het algemeen zijn de fruitige smaken in wijn primaire aroma’s.

Secundaire Aroma’s: Secundaire aroma’s komen van het fermentatieproces (de gist). Een goed voorbeeld hiervan is de “zuurdesem” geur die je kunt vinden in Brut Champagne die soms wordt omschreven als “broodachtig” of “gistig”. Gist aroma’s kunnen ook ruiken als oud bier of kaaskorst. Een andere gemeenschappelijke secundaire geur zou de yoghurt- of zure roomaroma zijn die afkomstig is van malolactische gisting. Al met al kunnen sommige van deze aroma’s vrij bizar zijn.

Tertiaire Aroma’s: Tertiaire aroma’s (soms “boeketten” genoemd) komen van het verouderen van wijn. Verouderingsaroma’s worden toegeschreven aan oxidatie, veroudering in eikenhout, en/of veroudering in de fles over een periode van tijd. Het meest voorkomende voorbeeld hiervan is het “vanille” aroma dat geassocieerd wordt met wijnen die in eiken zijn gerijpt. Andere meer subtiele voorbeelden van tertiaire aroma’s zijn de notige smaken die worden gevonden in oude vintage Champagne. Vaak zullen tertiaire aroma’s de primaire aroma’s aanpassen, waarbij het verse fruit van een jeug

dige wijn verandert in meer gedroogde en geconcentreerde aroma’s naarmate het verder ontwikkelt.

Door bewust te ruiken en deze categorieën van aroma’s te identificeren, kun je meer begrip krijgen van wat je precies in je glas hebt. Maar vergeet niet, ieders geurinterpretatie kan enigszins verschillen. Draai dus je glas zachtjes om de wijn te “walsen” en de geuren vrij te maken. Adem diep in en stel jezelf de vraag: wat ruik je? Is het fruit, kruiden, bloemen, hout, of misschien iets rokerigs? Je waarnemingen zullen je veel vertellen over de wijn en kunnen ook helpen bij het vormen van je persoonlijke voorkeuren.

Stap 3: Proef de Wijn

Nu komt het leukste deel: de wijn proeven. Neem een slokje, maar slik het nog niet door. Laat het even rond in je mond rollen, zodat het elk deel van je tong en gehemelte bereikt. Dit is het moment waarop je de smaken van de wijn echt kunt identificeren.

Probeer de volgende facetten van de smaak te proeven:

Zoetheid: Het beste moment om de zoetheid van een wijn te proeven is aan het begin, wanneer je de wijn voor het eerst op je tong laat vallen. Wijnen variëren in hun restsuikergehalte. Proef je zoetheid in een rode wijn die geen dessertwijn of Manischewitz is, dan heb je iets ongewoons in handen!

Zuurgraad: Zuurgraad speelt een grote rol in het algehele profiel van een wijn, omdat het bijdraagt aan het verfrissende karakter van de wijn. Je kunt de zuurgraad gebruiken om te bepalen of de wijn afkomstig is uit een warm of koel klimaat, en zelfs hoe lang het kan rijpen. Zuurheid wordt vaak ervaren als een samentrekkend, mondwaterend gevoel in de achterkant van je kaak.

Tannine: Tannine is een kenmerk van rode wijn en kan ons vertellen over het type druif, of de wijn op eikenhout is gerijpt, en hoe lang de wijn kan rijpen. Je voelt tannine alleen op je gehemelte en alleen bij rode wijnen; het geeft een uitdrogend gevoel, vergelijkbaar met een katoenen bal in je mond.

Alcohol: Het alcoholpercentage kan ons soms iets vertellen over de intensiteit van een wijn en de rijpheid van de druiven die gebruikt zijn om de wijn te maken. Het alcoholpercentage kan aanzienlijk bijdragen aan de body en textuur van een wijn. Bovendien is het alcoholgehalte direct gerelateerd aan de zoetheid van de druiven voor de fermentatie.

Body: De body van een wijn kan ons aanwijzingen geven over het type wijn, de regio waarin het is geteeld, en mogelijk het gebruik van eiken rijping. Body is meestal direct gerelateerd aan alcohol, maar denk aan de body als hoe de wijn “rust” op je gehemelte. Wanneer je de wijn rondzwiept in je mond, voelt het dan als magere melk, halfvolle melk of volle melk? Die textuur zal ruwweg overeenkomen met lichte, medium en volle wijnen.

Zoals je kunt zien, zijn er veel aspecten om op te letten bij het proeven van wijn. Neem de tijd en probeer elke smaakintensiteit en smaakduur (de afdronk) te identificeren.

Stap 4: Evalueer de Wijn

Na het slikken, neem een moment om de nasmaak en de textuur van de wijn te beoordelen. Was het zoet, zuur, bitter of zout? Was het zwaar of licht in je mond? Deze factoren dragen allemaal bij aan de algehele smaak en het genot van de wijn.

Ga een stap verder en breid je smaakpallet uit

Nu je de basis van het proeven van wijn kent, is het tijd om je wijnsmaak pallet uit te breiden. Hier zijn een paar tips:

Probeer Verschillende Soorten Wijn: Elk type wijn heeft zijn eigen unieke smaak en aroma, dus het proeven van een breed scala aan wijnen is de beste manier om je pallet te ontwikkelen.

Let op de Details: Wanneer je een wijn proeft, probeer dan de specifieke smaken en aroma’s te identificeren. Is het fruit dat je proeft appel of perzik? Zijn de kruiden die je ruikt kaneel of peper?

Houd een Wijnlogboek bij: Schrijf op wat je leuk vindt en niet leuk vindt aan elke wijn die je proeft. Dit kan je helpen patronen te identificeren en je voorkeuren te verfijnen.

Neem de Tijd: Het ontwikkelen van je wijnsmaak pallet is geen race. Het vereist geduld en praktijk, dus neem de tijd om echt te genieten van elke wijn die je proeft.

Leer van de Experts: Volg wijnproeverijen, cursussen of workshops om je kennis en begrip van wijn te vergroten. Wijnmakers en sommeliers hebben een schat aan informatie en zijn meestal meer dan blij om hun passie en expertise te delen.

Probeer Wijn en Eten Combinaties: Het combineren van wijn met verschillende soorten eten kan je helpen nieuwe smaken en nuances in de wijn te ontdekken. Dit kan je ook helpen bij het kiezen van de perfecte wijn voor je volgende diner.

Door deze stappen en tips te volgen, kun je beginnen met het uitbreiden van je wijnsmaak pallet en een dieper begrip en waardering voor wijn ontwikkelen. Dus de volgende keer dat je een glas wijn in je hand hebt, neem dan even de tijd om echt te proeven en te genieten van de complexiteit en rijkdom van smaken die wijn te bieden heeft.

Thuis verder proeven?

Smaakprofielen van witte wijn

Ga een stap verder en ontdek de smaakprofielen van witte wijn

Ontdek ze nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken.