Wijn is een deel van de Argentijnse identiteit. Het land produceert al bijna 200 jaar wijn en vandaag de dag behoort het tot de top 10 van wijnproducenten in de wereld. De wijngaarden bevinden zich voornamelijk in de vochtige noordelijke regio’s in de provincies Salta en Mendoza. Deze twee regio’s hebben ook een aantal van de meest opwindende kleinere wijnmakerijen met een uitstekend aanbod van heerlijke wijnen. Hier nemen we je mee naar enkele van de beste wijngebieden in Argentinië.

Mendoza en de westelijke heuvels

Het wijngebied van Mendoza is gelegen in de westelijke heuvels van Argentinië. Dit is een andere zeer beroemde wijnproducerende regio in Argentinië. Het is de thuisbasis van enkele van de meest prestigieuze wijnmakerijen. De bodem in deze regio is bijzonder kleiachtig wat betekent dat de wijn een zeer robuuste smaak heeft en ideaal is om te rijpen. Mendoza is ook een van de weinige wijnstreken die mousserende wijn produceert. Het klimaat van deze regio is zeer droog en de meeste wijngaarden liggen aan de voet van het Andesgebergte. Dit betekent dat de wijnstokken veel zon krijgen wat helpt om de wijn een volle smaak te geven.

Uco vallei

De Uco-vallei is een opkomende wijnregio in Argentinië. Dit gebied ligt in het noordwesten van het land en is de thuisbasis van enkele van de meest opwindende wijnmakerijen die van de beste wijnen van Argentinië produceren. De meerderheid van de producenten hier is biologisch en biodynamisch en veel van hen zijn ook veganistisch-vriendelijk. De bodem in deze regio is bijzonder zanderig en poreus wat betekent dat de wijnhuizen het watergebruik gemakkelijk kunnen beheersen. Dit is goed voor het milieu maar het betekent ook dat de wijn een lichtere meer delicate smaak heeft. Veel van de wijnen hier zijn rood.

De Cafayate Regio

Ook dit is een minder bekend wijngebied in Argentinië. Cafayate ligt in het noordoosten van het land, in de buurt van Salta, en het wordt beschouwd als een van de oudste wijnproducerende gebieden in de wereld. Het gebied is beroemd om zijn wijnen van hoge kwaliteit en met een hoog suikergehalte. Cafayate is ook bekend om zijn torrontes wijnstokken die inheems zijn in het gebied. Torrontes wijnstokken produceren een zoete witte wijn die absoluut heerlijk is en perfect om te drinken op een warme zomerdag. Net als de Uco-vallei is Cafayate een zeer gematigde streek wat betekent dat de wijnstokken niet veel water nodig hebben. Dit is eigenlijk maar goed ook want hierdoor blijft het grondwaterpeil lager en worden overstromingen voorkomen.

Salta

Hoewel minder bekend dan Mendoza, is de wijnregio Salta ook een bezoek waard, met name voor witte wijnliefhebbers. De regio staat bekend om zijn Torrontés-druiven. Probeer een bezoek te brengen aan Bodega Colomé of Bodega El Esteco.

Patagonië

In het zuiden van Argentinië, in de regio’s Neuquén en Río Negro, vind je ook interessante wijngaarden, zoals Bodega del Fin del Mundo en Bodega Familia Schroeder.

Meer informatie over het bezoeken van wijnmakerijen in de Argentinië vindt je via onderstaande link: https://www.argentinavineyards.com/the-wineries/