Australië is een van de mooiste en meest diverse landen ter wereld. Met zo’n spectaculaire combinatie van kustlijnen, dichte regenwouden en dorre woestijnen is er zo veel om je over te verbazen. Maar hoe zit het met de wijngebieden? Australië produceert een aantal fantastische wijnen. Het land heeft een meerdere unieke druivensoorten, uitstekende zonuren en optimale neerslag omstandigheden voor de wijnproductie. Met meer dan 300 wijnmakerijen in heel Australië zijn er ook genoeg plaatsen waar je hun beste wijnen kunt proeven. Waar moet je dan wezen?

Hunter Valley

De Hunter Valley, gelegen in New South Wales, is een Australisch wijngebied dat bekend staat om zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Het belangrijkste is echter dat het internationaal bekend staat om zijn versterkte wijn. Ja, dat klopt, Australië maakt portwijn. De Hunter Valley is de thuisbasis van het oudste wijndomein van Australië, First Squeeze. Zij produceren onder andere portwijnen en zijn gevestigd in het hart van de vallei. Als je een fan bent van portwijn en de plaats wilt bezoeken waar het wordt gemaakt, is de Hunter Valley een geweldige optie. De Hunter Valley kan het best bezocht worden gedurende het oogstseizoen in de herfst.

Coonawarra

Coonawarra is een wijngebied in Zuid-Australië. Het staat bekend om het maken van geweldige Riesling en Shiraz wijnen. Coonawarra heeft een aantal van de meest diverse en unieke bodemsoorten van Australië. Coonawarra is de thuisbasis van de oudste particuliere wijnmakerij van Australië, The Coonawarra Fruit Winery. De Fruit Winery werd in 1895 opgericht en is een geweldige plek om meer te leren over de wijnbouwgeschiedenis van Australië.

Barossa Valley

De Barossa Valley, gelegen in Zuid-Australië, is een van de beste wijngebieden in Australië voor Riesling en Shiraz. In de vallei vind je zo’n 72 wijnmakerijen, talloze kelderdeuren en zelfs een paar wijngaardrestaurants. Barossa Valley staat bekend om zijn warme klimaat waardoor het de perfecte plek is voor het verbouwen van Riesling- en Shiraz-druiven. 

McLaren Valen

McLaren Vale staat bekend om de productie van e Shiraz en Chardonnay wijnen. Het is vooral bijzonder vanwege de rijke inheemse geschiedenis. Het is een van de oudste plaatsen waar de inheemse Australische bevolking druivenstokken heeft gekweekt. McLaren Vale is de thuisbasis van ongeveer 40 wijnmakerijen en vijf wijngaarden. Het is de perfecte plek om te bezoeken in het najaar, wanneer de wijnstokken in de oogst zijn. 

Adelaide Hills

De Adelaide Hills is een geweldige optie voor wie een wijngebied in Australië wil bezoeken dat anders is. Het staat bekend om Riesling, Pinot Noir en Sauvignon Blanc. Het is echter de enige regio in Australië waar de Duitse druivensoort Regent groeit. Adelaide Hills ligt in Zuid-Australië in de uitlopers van de Mount Lofty Ranges. Het heeft een koeler klimaat dan de Barossa Valley en McLaren Vale waardoor het een geweldige plek is om Duitse druivensoorten te verbouwen. Adelaide Hills is een goede optie om elk moment van het jaar te bezoeken. 

Victoria

Victoria heeft een gevarieerd landschap met wijngaarden in gematigde regenwouden, woestijnen en alpiene gebieden. Er zijn ongeveer 700 wijnmakerijen in Victoria die druiven verbouwen voor een scala aan wijnsoorten. De meest voorkomende druivensoorten zijn Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Shiraz. Je vindt er ook kleinere hoeveelheden Viognier, Pinot Noir en Semillon.  Je kunt er verschillende soorten wijnen ontdekken van koelklimaatrassen tot inheemse Australische rieslings.

Blue Mountains

De Blue Mountains is een geweldige optie voor wie een wijngebied in Australië wil bezoeken dat buiten de gebaande paden ligt. Het staat bekend om de teelt van de inheemse Australische druivensoort, Verdelho. Blue Mountains ligt in New South Wales, in het koelere klimaat van de Western Slopes. Verdelho is een uitstekende wijn maar wordt zelden buiten de Blue Mountains regio verbouwd. Het is een van de meest unieke druivensoorten van Australië en is een bezoek aan de Blue Mountains meer dan waard.

Swan District

Swan District is een geweldige optie voor wie een wijngebied in Australië wil bezoeken dat gezinsvriendelijk is. Het staat bekend om de productie van topwijnen zoals Chardonnay en Shiraz. Het heeft een warm klimaat dat perfect is voor de teelt van eersteklas druiven.