Wijn is een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur en identiteit. Met meer dan 9.000 wijngaarden en honderden druivensoorten is Frankrijk de op een na grootste wijnproducent ter wereld, na Italië. Het land telt 21 officiële wijnregio’s – met enkele subregio’s – waar meer dan 75.000 wijndomeinen zijn gevestigt. Elke regio heeft zijn eigen unieke kenmerken, met verschillende bodemtypes en natuurlijke omstandigheden die de uiteindelijke wijn beinvloeden. Wij nemen je graag mee in de voor ons belangrijkste gebieden.

De Elzas

De Elzas, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, heeft een unieke status in de wereld van de wijn. Het is een van de weinige regio’s waar bijna alle wijn die geproduceerd wordt wit is en waar de meeste wijnen worden gelabeld op basis van de druivensoort in plaats van het specifieke wijndomein of château. Dankzij de combinatie van een gematigd klimaat, de bescherming van de Vogezenbergen tegen westelijke regenval en diverse bodemtypes, produceert de Elzas een breed scala aan wijnen met onderscheidende karakters. Beroemd om zijn Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Pinot Blanc, de wijnen van de Elzas staan bekend om hun frisheid, aroma’s en complexiteit. Veel van deze wijnen worden geproduceerd in traditionele Elzasser wijnflessen, ‘flutes d’Alsace’, die de regio nog herkenbaarder maken. Met zijn diepe wijntraditie en innovatieve wijnmakers is de Elzas een regio die elke wijnliefhebber moet bezoeken.

Ga op reis door de Elzas langs de Route du Vin d’Alsace

Bordeaux

Bordeaux is een van de beroemdste streken ter wereld. Het is de thuisbasis van twee van de meest bekende wijnhuizen in Frankrijk: Château Haut-Brion en Château Lafite-Rothschild. Bordeaux staat bekend om zijn rijke, volle rode wijnen, die tot de duurste wijnen ter wereld behoren. Het klimaat van Bordeaux wordt gedicteerd door de Atlantische Oceaan, de ligging dicht bij de kust betekent dat het aanzienlijk warmer is dan andere Franse wijngebieden met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 15 graden Celsius. De regio is het meest bekend om zijn mix van Cabernet Sauvignon en Merlot druiven.

Bourgogne

De Bourgogne is meer bekend om zijn witte wijnen en in het speciaal om de kwaliteit van zijn Chardonnay. Het is misschien wel de meest iconische regio in Frankrijk. Dit dankzij de associatie met het befaamde Domaine de la Romanée-Conti, één van de meest gerespecteerde wijnhuizen in de wereld. De duurste jaargang van Domaine de la Romanée-Conti kan meer dan 30.000 dollar kosten waarmee het een van de duurste wijnen ter wereld is. Bourgondië is overwegend een witte-wijnstreek die worden gekenmerkt door hun hoge zuurgraad en lange rijpingsproces. Men produceert ook kleine hoeveelheden rode druiven zoals Pinot noir en Gamay. Het klimaat in Bourgondië is gematigd met warme zomers en over het algemeen koele en natte winters.  De Bourgogne is een uitstekend voorbeeld van hoe het klimaat een grote rol speelt bij het bepalen van de kwaliteit van wijn.

Franse Wijnstreken: Een Reis door het Hart van de Wijnwereld

Wist je dat: De duurste wijn ter wereld uit de Bourgone komt?

De Romanée-Conti 1945 is een zeldzame en bijzondere wijn afkomstig uit de Bourgogne-streek in Frankrijk. Deze wijn leverde in 2018 $558.000 op tijdens een veiling

Ontdek de meest exclusieve wijnen

Champagne

Champagne is niet alleen de meest iconische wijn van Frankrijk het is ook een van de meest bekende en gevierde dranken ter wereld. De mousserende wijn die in de regio wordt geproduceerd is gemaakt van een mix van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay druiven. In tegenstelling tot andere Franse wijnstreken komt Champagne het best tot zijn recht als hij jong is: de meeste flessen zijn tussen een en drie jaar na botteling klaar om gedronken te worden. Het is ook een van de meest gereguleerde regio’s in de wereld, met strikte regels voor alles, van de gebruikte druivensoorten tot hoe de wijnen worden gemaakt en geëtiketteerd. Champagne wordt in twee stijlen geproduceerd: brut en sec. Brut is de klassieke stijl, die vol, licht bruisend en rijk van smaak is. Sec is merkbaar droger en minder vol dan brut.

Cognac en andere brandewijnen

Frankrijk is ook een van de weinige landen ter wereld die brandewijn produceren. Het wordt gemaakt van druiven die twee keer zijn gefermenteerd waardoor het suikergehalte hoger is en de drank donkerder en rijker. De populairste brandewijn gebieden zijn Cognac en Armagnac. Beide liggen in het zuidwesten van Frankrijk dicht bij de Spaanse grens liggen. Cognac wordt gemaakt van een mengsel van druiven en heeft een hoger suikergehalte dan Armagnac wat resulteert in een krachtigere drank. Het wordt ook meestal gemengd met jongere likeur voor de consistentie terwijl Armagnac wordt gemaakt met druivenalcohol die minstens twee jaar oud is en ongefilterd wordt gebotteld. Omdat hij ongefilterd wordt gebotteld heeft Armagnac een andere smaak en textuur dan Cognac, dat gewoonlijk wordt gemengd, gefilterd en vervolgens gebotteld.

Rhônedal in de Provence

Deze regio produceert voornamelijk rode en rosé wijnen gemaakt van Grenache, Syrah, en Mourvèdre druiven. Het warme klimaat en de mediterrane bodem maken het zeer geschikt voor de teelt van druiven met een donkere schil, wat resulteert in rijke en robuuste wijnen. De Rhône-vallei staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, met flessen die vaak voor minder dan €10 worden verkocht. Het is een van de beste regio’s ter wereld om nieuwe wijnen en nieuwe variëteiten te ontdekken met een breed scala aan druiven die in de Rhône-vallei worden verbouwd en een uitstekende selectie wijnen die van deze druiven worden gemaakt.

Vallei van de Loire

De Loirevallei is het meest bekend voor de productie van droge witte wijnen gemaakt van voornamelijk Sauvignon Blanc en Sémillon druiven. De Loirevallei heeft een continentaal klimaat, wat betekent dat het er aanzienlijk warmer is dan in andere Franse wijngebieden, met een gemiddelde jaartemperatuur van 12 graden Celsius.  De regio produceert ook uitstekende zoete witte wijnen waaronder de beroemde Vouvray.