Épernay, we kunnen ons geen betere bestemming wensen voor een lang weekend weg. La Douce France, vlakbij de Nederlandse grens en toch vooral: het kloppend hart van de champagnestreek: de ideale plek om je champagnetrip te beginnen. On y va!

De eerste stop: RUE DE CHAMPAGNE

De bekendste straat van de streek, waar zo’n beetje elk groot champagnemerk een fenomenaal kasteel betrekt. Met treintjes door de ondergrondse wijnkelders, goudbehangen letters aan het hekwerk en het afgemeten verhaal over pinot noir, chardonnay en pinot meunier en de tweede gisting in de fles: de trots van de streek.

Deze streek herbergt vele kleine champagneboeren waar het eindproduct van een jaar liefde en toewijding samenkomt in kleine oplage uitstekende champagnes van €15 tot €25, een fractie van wat de grote merken vragen met hun treintjes door de wijnkelders en bladgoud aan de gevels.

Het vervolg: op zoek naar een betaalbare fles bubbels

Wandelend langs bekende merken als Dom Perignon, Moët & Chandon en Mumm is echter maar de helft van het plezier wanneer je in Épernay bent. Het hoort erbij, maar ga ook zeker op zoek naar een kleinere champagneboer, zoals wijnboer Jacques Rousseaux.

Aanbellen bij de barbeque van de familie Rousseaux

Bij wijnhuis Jacques Rousseaux twijfelden we even om binnen te lopen, want de hele familie zat aan de zondagmiddagbarbeque. Voor we het wisten, keken we aan tegen een heerlijk glas champagne, mee-eten mocht ook maar we hielden het voor deze keer bij een kijkje in de keuken van het champagnehuis.

Een klein, charmant wijnhuis zoals deze is een familiebedrijf. De rondleiding krijg je van een kleinkind, achterkleinkind of achterachterkleinkind van de naamgever die hier ooit startte met wijnranken planten. Hartstikke leuk, de liefde voor de druif en de fles straalt er vanaf.

Nog meer Frankrijk?

Ontdek wat ons prachtige land nog meer te bieden heeft

Ontdek Frankrijk