De Elzas, een prachtige regio aan de oostelijke grens van Frankrijk, biedt bezoekers een unieke mix van cultuur, geschiedenis en wereldberoemde wijnen. Het centrum van deze ervaring is de Route du Vin d’Alsace, een schilderachtige wijnroute die zich uitstrekt over 170 kilometer, slingerend door glooiende wijngaarden en pittoreske dorpjes. Ga zelf op reis langs wijngaarden, wijnhuizen en bezienswaardigheden van de regio.

Dag 1: Straatsburg – Het bruisende hart van de Elzas

Begin in Straatsburg, een stad die zowel historisch als dynamisch is. Wandel door de sfeervolle oude binnenstad, ‘Petite France’, met zijn vakwerkhuizen en schilderachtige grachten. Bezoek de indrukwekkende kathedraal met haar astronomische klok. Sluit de dag af in een van de vele traditionele ‘Winstubs’, waar je de lokale gastronomie, zoals de bekende tarte flambée, kunt proberen.

Dag 2: Obernai naar Barr – Ontdekkingstocht door wijnland

Obernai, een charmant dorp dat de traditionele Elzasser architectuur in ere houdt, wacht op je. Verken de middeleeuwse stadsmuren en pleinen voordat je verder zuidwaarts trekt naar Barr. In Barr bezoek je de lokale wijngaarden, zoals het bekende Domaine Klipfel, dat beroemd is om zijn perfect uitgebalanceerde wijnen. Hier krijg je een persoonlijke proeverij en een rondleiding door de productie.

Nog meer Frankrijk?

Ontdek wat ons prachtige land nog meer te bieden heeft

Ontdek Frankrijk

Dag 3: Dambach-la-Ville naar Ribeauvillé – Riesling en schilderachtige vergezichten

Je reis gaat verder naar Dambach-la-Ville, waar je de beroemde Riesling wijnen kunt proeven bij Domaine Dopff & Irion. Vervolg je reis naar het historische stadje Ribeauvillé. Bezoek de drie majestueuze kasteelruïnes boven de stad, waaronder de Saint-Ulrich, Girsberg en Haut-Ribeaupierre kastelen, die stille getuigen zijn van de Middeleeuwen.

Dag 4: Kaysersberg naar Colmar – Culturele schatten en panoramische uitzichten

Begin de dag in Kaysersberg, een pittoresk dorp omringd door wijngaarden en bergen. Verken het 13e-eeuwse kasteel en geniet van een adembenemend uitzicht op de Elzas. Ga dan naar Colmar, een stad die bekend staat om zijn oude centrum dat lijkt op een sprookjesboek. Bezoek het Unterlinden Museum, een voormalig klooster dat nu een rijke collectie aan kunst en geschiedenis herbergt.

Dag 5: Eguisheim naar Mulhouse – Het beste van cultuur en techniek

Begin je laatste dag in Eguisheim, dat bekend staat als de ‘wieg van de Elzasser wijncultuur’. Bezoek Domaine Bruno S

org, een gerenommeerd wijnhuis dat prijswinnende wijnen produceert. Wandel door de geplaveide straten van dit cirkelvormige dorp, dat wordt beschouwd als een van de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’, en bewonder de bloemrijke gevels van de traditionele vakwerkhuizen.

Zet daarna je reis voort naar Mulhouse, een stad die de perfecte balans tussen cultuur en technologie biedt. Hier vind je het beroemde Automobiel Museum, dat met meer dan 400 tentoongestelde modellen het grootste automobielmuseum ter wereld is. Bewonder collecties van klassieke, vintage en moderne auto’s, inclusief zeldzame stukken zoals de Bugatti Royale.

Maar Mulhouse heeft nog meer te bieden. Neem de tijd om de oude stad te ontdekken, waar je gekleurde vakwerkhuizen en architectonische juweeltjes zoals het Hôtel de Ville met zijn bijzondere fresco’s vindt. Sluit je dag en je onvergetelijke reis af met een heerlijk diner in een van de lokale restaurants, waar je kunt genieten van traditionele Elzasser gerechten en een laatste glas verfijnde Elzasser wijn.

De Route du Vin d’Alsace biedt je een ervaring vol charme, geschiedenis en enkele van de beste wijnen ter wereld. Deze gids geeft je een voorproefje van wat de Elzas te bieden heeft, maar er is nog zo veel meer te ontdekken. Je onvergetelijke avontuur door deze betoverende regio is nog maar net begonnen.