Wat is er beter dan een goede wandeling en op pad te zijn voor . Niet naar de Elzas of de Ahr maar in eigen land in Limburg. Sowieso een aanrader maar helemaal als je je bedenkt dat een van de beste van uit de buurt van Vaals komt.

Start direct vanuit je hotel – Kasteel Hotel Vaalsbroek

Voordat we de invliegen een leuke extra: er is vlakbij het Kasteel Hotel Vaalsbroek een wandeling die ook wel de wijnwandeling wordt genoemd. Je bent iets meer dan 11km op weg en komt door de heuvels en bossen als eerste langs een fenomeen in Vaals en omstreken, Boscafe het Heigend Hert. Nu weten sommige van jullie dat ik relatief nieuw ben in de wereld van wijn dus een lekker biertje tijdens een wandeling sla ik niet af. Ja en later aan de wijn.

Route Vaals

Eerst goed lunchen

Na een goede lunch en een biertje vervolgt het pad en kom je na zo'n 2/3de van route de eerste wijnranken tegen. Geen hekken of sloten maar gewoon lekker wandelen tussen de ranken die iedere kant van het pad tientallen meters doorlopen. Nu zijn we relatief vroeg in het jaar en zijn de druiven verre van rijp maar wat een perfecte opwarmer. Het is net als een goede trailer van een film je wandeld tussen de wijnranken en ziet de eerste borden al staan van de proeverijen van onze bestemming namelijk wijngaard St Martinus.

Via kleine paadje verlaten we de wijnranken en via een bos komen we op de Rott. Deze weg leidt ons naar de bestemming. Je loopt via een mooie oprit naar een modern gebouw waar op het terras een mooi uitzicht is over de heuvels rondom Vaals. 

Wijngaard St Martinus

De eerste wijn die we proberen is de Josefien uit 2018. Heerlijk frisse droge die super samengaat met een lekker stukje . Persoonlijk vond ik de wat scherper dan verwacht maar wel lekker fris. Echt een wijn die je makkelijk schenkt bij een visgerecht of warme zomermiddag aan het water.. Leuke aan de Josefien is dat deze is vernoemt naar de dochter van wijnmaker. Persoonlijk vind ik dit het leuke aan wijn je hebt een verhaal en een smaak dat brengt de beste gesprekken op gang. 

Limburgs wijnwandelen

Nog meer Nederland?

Ontdek wat ons prachtige land nog meer te bieden heeft

Ontdek Nederland
st-martines-druiven

De wijn beviel zo dat we bleven hangen en voor de derde ronde hebben we de groep gesplitst. Zelf ben ik voor een gegaan het Bergdorpje, vernoemt naar het naastgelegen dorp, Vijlen op een heuvel. Ja we zouden geen Nederlanders zijn als we dingen niet een beetje aan dikte. Dit geldt overigens niet voor de wijn het Bergdorpje is een absolute aanrader als je van fruitige wijnen houd. Zelf zou ik deze wijn schenken bij de klassiekers als biefstuk of entrecote. Mijn wederhelft keek toch meer uit naar de zomer en is gegaan voor de rosé in de collectie genaamd Hemels Roze. De wijn werd door haar omschreven als eentje die zo op tafel kon als de vriendinnen kwamen borrelen. Ik heb zelf een klein proef slokje genomen toen ze even niet keek en kan het oordeel zeker begrijpen. Lekker frisse wijn die op tafel kan tijdens de zomerborrel in de tuin. BBQ aan wijntje op tafel en genieten maar.

We hebben geen rondleiding en professionele proeverij meer kunnen doen maar St Martinus staat zeker op ons lijstje om nog een keer langs te gaan.