La vida es así, una cosa lleva a la otra y del trago se aprende. Is is Spaans voor ‘het leven gaat zo; het één leidt tot het ander en van drinken leer je’. Met andere woorden, de beste manier om een nieuwe taal te leren is door jezelf onder te dompelen in die cultuur en onderweg een paar drankjes te nemen. Een wijnreis naar een land waar men wijn zo waardeert is dus een geweldige manier om kennis te maken met de cultuur, je Spaans te verbeteren en natuurlijk een paar uitstekende rode, witte en rosé wijnen te drinken. Waar moet je dan echt heen?

La Rioja, de geboorteplaats van de Spaanse wijn.

La Rioja, de wijnstreek en autonome gemeenschap in Noord-Spanje is beroemd om zijn rode wijnen van de druivensoorten Tempranillo en Mazuelo Hiernaast is het ook nog eens de geboorteplaats van de Spaanse wijn. Het Rioja-wijngebied is een van de grote wijngebieden ter wereld en staat bekend om zijn lange soms extreem hete groeiseizoenen en om zijn lange en moeilijke rijpingsperiode. De wijnstokken worden laag bij de grond geleid, een kenmerk dat “gereduceerde teelt” wordt genoemd.

De Ultieme Wijnreis in La Rioja

Ervaar de hele regio van traditioneel naar moderne en biologisch

Ontdek La Rioja

Rueda: Spanje’s eigen versie van Beaujolais

Rueda is een klein wijngebied in Centraal-Spanje (hoewel sommigen het ook classificeren als een subregio van Castilla y Leon) dat vooral bekend is om zijn frisse en fruitige rode wijnen die vaak worden vergeleken met Beaujolais in Frankrijk. De Rueda-druivenrassen zijn bijna allemaal rood met Merlot en Cabernet Sauvignon als de belangrijkste. De uitdagingen waarmee de Rueda-telers te maken krijgen zijn onder meer het weer, de frequente regenval en de lange oogst- en gistingsperiodes. De druivenoogst vindt in Rueda zeer vroeg plaats dit start al eind september. De gisting vindt zeer snel plaats in open kuipen bij een lage temperatuur en de wijn wordt niet op hout gerijpt.

Gerijpte Rioja en Burdeos: het summum van Spaanse wijn

De beste en duurste wijnen van Spanje worden gemaakt in Rioja, Burdeos en Ribera del Duero. Deze wijnen worden vele jaren gerijpt waarbij ze een lichtzoete toets krijgen. Gerijpte Rioja en gerijpte Burdeos zijn het summum van Spaanse wijn en slechts weinig producenten laten hun wijn langer dan 10 jaar rijpen. De beste Rioja-wijnen op leeftijd worden geclassificeerd als Crianza, Gran Reserva en Gran Reserva Especial. 

Cordoba: de thuisbasis van Gran Reserva

De regio Cordoba in centraal Spanje is de thuisbasis van de Gran Reserva’s, dat zijn oude (soms meer dan 40 jaar) en zeer dure wijnen. Deze wijnen worden gemaakt van de Aguilar de Cordoba druif en zijn zeer donker van kleur met een diep bouquet en een hoog alcoholgehalte. Zoals te verwachten worden de druiven verbouwd in hete en droge omstandigheden en zijn de wijnstokken zeer oud. Cordoba is vooral bekend om zijn rode wijnen maar er zijn ook enkele uitstekende droge witte wijnen.

Navarra: ondergewaardeerde rode wijnen en uitmuntende witte wijnen

De noordoostelijke regio van Navarra is de thuisbasis van een aantal geweldige rode wijnen. Met name uit de gebieden Arribes del Duero en Rioja Baja. De rode wijnen uit de streek zijn vaak evenwichtig en toegankelijk ideaal om regelmatig te drinken. Witten uit de regio zijn ook uitstekend vooral uit het gebied van Hoog-Navarra.

Andalusië: lichte en fruitige roséwijnen met een kruidige twist

Andalusië, in Zuid-Spanje, staat bekend om zijn lichte en fruitige roséwijnen met een kruidige twist. De rode druif Grenache is de basis voor veel van deze wijnen en wordt vaak gemengd met andere rode druiven, zoals Tempranillo, om kleur toe te voegen. De rosé wijn wordt dan vaak ongefilterd gelaten en met een klein beetje gist in de fles om een licht troebel uiterlijk en een meer bevredigend mondgevoel te creëren. De beste roséwijnen worden gemaakt in de steden Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa Maria.