Italië is de bakermat van de wijn en het land heeft een lange geschiedenis van het produceren van enkele van ’s werelds meest bekende en bijzondere wijnen. Van lichte en aromatische witte wijnen zoals Pinot Grigio tot rijke en fruitige rode wijnen zoals Barolo. Italië produceert een overvloed aan uitstekende wijnen. Dit veelzijdige land kan echter een beetje overweldigend zijn voor wie nieuw is met wijn. Welke Italiaanse wijngebieden moet je verkennen? 

Toscane: thuisbasis van Chianti en Vino Nobile

Het Italiaanse wijngebied Toscane is beroemd om zijn Vino Nobile en Chianti wijnen. De Vino Nobile druif is een donkere druivensoort die in het zuidelijke deel van Toscane wordt geteeld. Zijn noordelijke tegenhanger, de Chianti-druif, is een lichtere druif die robijnrode wijnen produceert. In de 12e eeuw werd Toscane de bakermat van de Italiaanse wijnbouw dankzij monniken die wijnstokken kweekten en wijn produceerden. Vandaag de dag is Chianti een van de beroemdste Italiaanse wijnen ter wereld.

Piemonte: Voor koninklijke wijnen

Piemonte is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië en staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit van wijnen. De regio ligt in het noordwesten van Italië, aan de voet van de Alpen en grenzend aan Frankrijk en Zwitserland. Het landschap van Piemonte is divers en bestaat uit glooiende heuvels, prachtige valleien en majestueuze bergen. Het klimaat is er ideaal voor wijnbouw: lange, hete zomers en koele, droge herfsten zorgen voor perfecte omstandigheden voor de druiven om te rijpen. De regio is vooral bekend om zijn rode wijnen, zoals Barolo, Barbaresco en Barbera, die tot de beste ter wereld behoren.

De Koninklijke Wijnen van Piemonte

Een Gids voor Barolo Wijnen

Ontdek Barolo

Veneto: geboorteplaats van Prosecco

De regio Veneto ligt in het noordoosten van Italië en is beroemd om zijn mousserende en fruitige wijnen. De regio is verantwoordelijk voor meer dan 70% van de mousserende wijnproductie van Italië waaronder de beroemde Prosecco mousserende wijn. Prosecco wordt gemaakt volgens de Charmat-methode een productiemethode voor mousserende wijn waarbij koolzuurgas wordt geïnjecteerd. Prosecco wordt het best licht gekoeld geserveerd als aperitief.

Gardameer: Al jaren geliefd bij Nederlanders

Het wijngebied rondom het Gardameer is een van de meest indrukwekkende wijnregio’s van Italië. Hier worden enkele van de meest verfijnde en elegante wijnen van het land geproduceerd, waaronder de beroemde Bardolino, Valpolicella en Soave wijnen. De regio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw die teruggaat tot de Romeinse tijd en het landschap is bezaaid met prachtige wijngaarden die zich uitstrekken van de oevers van het Gardameer tot de heuvels in het achterland. De lokale wijnhuizen zijn gastvrij en bieden vaak rondleidingen en proeverijen aan, waarbij je de kans krijgt om te genieten van de heerlijke wijnen, terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht over het meer.

Ga je naar het Gardameer?

5-daagse wijnreis met als het moois wat het Gardameer te bieden heeft

Ontdek het gardameer

Het prachtige eiland Sicilië

Het eiland Sicilië is beroemd om zijn rijke en krachtige rode wijnen. De rode wijnen van het eiland worden vaak geblend met andere Italiaanse rode wijnen uit de regio’s Abruzzo en Zuid-Italië. De rode wijnen van Sicilië worden gemaakt van een verscheidenheid aan druiven, waaronder Zibibbo, Nerello Mascalese, en Frappato.

De rode wijnen van Sicilië worden minimaal drie jaar gerijpt wat resulteert in complexere en evenwichtigere wijnen dan andere Italiaanse rode wijnen. Enkele van de bekendste rode wijnen uit Sicilië zijn Cappelli, Ferre Culotta, en Gagliardo.

Umbrië: thuisbasis van Orvieto

De regio Umbrië ligt in Midden-Italië en is bekend om zijn witte Orvieto wijn. Orvieto is een droge en volle witte wijn die wordt gemaakt van de Verdicchio druif. Deze wijn wordt het best licht gekoeld geserveerd en past goed bij zeevruchten, gevogelte, en salades.

Orvieto wordt vaak jong gedronken en liefst binnen een jaar na productie. Hoewel Orvieto de meest bekende wijn uit Umbrië is zijn er ook veel rode wijnen zoals Vino Nobile, Torgiano Rosso, en Torgiano Rosso Riserva.

Lazio: Rome’s inheemse rode en witte wijnen

De regio Lazio ligt in Midden-Italië en is bekend om zijn rode en witte wijnen. De populairste rode wijn uit de regio is de Frascati die vaak wordt omschreven als licht, geurig en fruitig. De meest geproduceerde witte wijn uit de regio Lazio is de Montecarlo, een droge mousserende wijn.

Frascati en Montecarlo zijn de populairste wijnen uit de regio Lazio, maar de regio is ook bekend om andere rode wijnen zoals de Rosso del Lazio en Bianco di Custoza. De regio Lazio is ook de thuisbasis van een aantal witte wijnen, waaronder Bianco di Pitignano en Grotte Bianche.