Italië is de bakermat van de wijn en het land heeft een lange geschiedenis van het produceren van enkele van ‘s werelds meest bekende en bijzondere wijnen. Van lichte en aromatische witte wijnen zoals Pinot Grigio tot rijke en fruitige rode wijnen zoals Barolo. Italië produceert een overvloed aan uitstekende wijnen. Dit veelzijdige land kan echter een beetje overweldigend zijn voor wie nieuw is met wijn. Welke Italiaanse wijngebieden moet je verkennen? 

Toscane: thuisbasis van Chianti en Vino Nobile

Het Italiaanse wijngebied Toscane is beroemd om zijn Vino Nobile en Chianti wijnen. De Vino Nobile druif is een donkere druivensoort die in het zuidelijke deel van Toscane wordt geteeld. Zijn noordelijke tegenhanger, de Chianti-druif, is een lichtere druif die robijnrode wijnen produceert. In de 12e eeuw werd Toscane de bakermat van de Italiaanse wijnbouw dankzij monniken die wijnstokken kweekten en wijn produceerden. Vandaag de dag is Chianti een van de beroemdste Italiaanse wijnen ter wereld.

Veneto: geboorteplaats van Prosecco

De regio Veneto ligt in het noordoosten van Italië en is beroemd om zijn mousserende en fruitige wijnen. De regio is verantwoordelijk voor meer dan 70% van de mousserende wijnproductie van Italië waaronder de beroemde Prosecco mousserende wijn. Prosecco wordt gemaakt volgens de Charmat-methode een productiemethode voor mousserende wijn waarbij koolzuurgas wordt geïnjecteerd. Prosecco wordt het best licht gekoeld geserveerd als aperitief.

Het prachtige eiland Sicilië

Het eiland Sicilië is beroemd om zijn rijke en krachtige rode wijnen. De rode wijnen van het eiland worden vaak geblend met andere Italiaanse rode wijnen uit de regio’s Abruzzo en Zuid-Italië. De rode wijnen van Sicilië worden gemaakt van een verscheidenheid aan druiven, waaronder Zibibbo, Nerello Mascalese, en Frappato.

De rode wijnen van Sicilië worden minimaal drie jaar gerijpt wat resulteert in complexere en evenwichtigere wijnen dan andere Italiaanse rode wijnen. Enkele van de bekendste rode wijnen uit Sicilië zijn Cappelli, Ferre Culotta, en Gagliardo.

Umbrië: thuisbasis van Orvieto

De regio Umbrië ligt in Midden-Italië en is bekend om zijn witte Orvieto wijn. Orvieto is een droge en volle witte wijn die wordt gemaakt van de Verdicchio druif. Deze wijn wordt het best licht gekoeld geserveerd en past goed bij zeevruchten, gevogelte, en salades.

Orvieto wordt vaak jong gedronken en liefst binnen een jaar na productie. Hoewel Orvieto de meest bekende wijn uit Umbrië is zijn er ook veel rode wijnen zoals Vino Nobile, Torgiano Rosso, en Torgiano Rosso Riserva.

Lazio: Rome’s inheemse rode en witte wijnen

De regio Lazio ligt in Midden-Italië en is bekend om zijn rode en witte wijnen. De populairste rode wijn uit de regio is de Frascati die vaak wordt omschreven als licht, geurig en fruitig. De meest geproduceerde witte wijn uit de regio Lazio is de Montecarlo, een droge mousserende wijn.

Frascati en Montecarlo zijn de populairste wijnen uit de regio Lazio, maar de regio is ook bekend om andere rode wijnen zoals de Rosso del Lazio en Bianco di Custoza. De regio Lazio is ook de thuisbasis van een aantal witte wijnen, waaronder Bianco di Pitignano en Grotte Bianche.