Portugal is een land dat bekend staat om zijn heerlijke wijnen en rijke wijnbouwgeschiedenis. Van de klassieke portwijnen uit de Douro-vallei tot de sprankelende Vinho Verde, Portugal heeft een breed scala aan smaken en stijlen te bieden. In dit artikel nemen we je mee op een reis door enkele van de meest opvallende wijngebieden van Portugal, elk met zijn eigen unieke kenmerken en wijnen. Of je nu een wijnliefhebber bent die op zoek is naar nieuwe smaken of gewoon geïnteresseerd bent in de wijnbouwcultuur van Portugal, deze reis zal je zeker inspireren en verrassen.

Douro-vallei

De Douro-vallei is waarschijnlijk het bekendste wijngebied van Portugal en staat bekend om zijn iconische portwijnen. Het is ook de oudste gereglementeerde wijnregio ter wereld en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Wat de Douro-vallei zo uniek maakt, is het steile en bergachtige landschap, dat heeft geleid tot de bouw van terrassen en de ontwikkeling van vernuftige irrigatiesystemen. De belangrijkste druivensoorten in de Douro-vallei zijn de Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca.

Ontdek de verborgen schatten van de Douro-vallei

Vinho Verde

Vinho Verde is een wijngebied in het noordwesten van Portugal en staat bekend om zijn sprankelende en lichtvoetige wijnen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn Vinho Verde wijnen niet altijd groen van kleur, maar ze hebben wel een verfrissende en lichtzure smaak. Wat Vinho Verde uniek maakt, is de diversiteit van druivensoorten die worden gebruikt, waaronder Alvarinho, Loureiro en Trajadura. Daarnaast is het klimaat in deze regio ideaal voor het produceren van frisse, lichtvoetige wijnen.

Dão

Dão is een wijngebied in het centrum van Portugal en is vooral bekend om zijn rode wijnen. De regio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw en staat bekend om zijn elegantie en finesse. Wat Dão uniek maakt, is het granietachtige terroir en de hoogte waarop de wijngaarden zich bevinden. De belangrijkste druivensoorten in Dão zijn de Touriga Nacional, Jaen, Tinta Roriz en Alfrocheiro.

Alentejo

Alentejo is een wijngebied in het zuiden van Portugal en staat bekend om zijn zonovergoten wijngaarden en volle rode wijnen. De regio is de grootste van Portugal en heeft een lange en rijke geschiedenis van wijnbouw. Wat Alentejo uniek maakt, is het droge klimaat en de zanderige bodem, die perfect zijn voor de productie van wijnen met een volle body. De belangrijkste druivensoorten in Alentejo zijn de Trincadeira, Aragonez en Alicante Bouschet.

Bairrada

Bairrada is een wijngebied in het noordwesten van Portugal en staat bekend om zijn mousserende wijnen en rijke, tannineuze rode wijnen. De regio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw en is een van de weinige regio’s in Portugal waar de Baga-druif wordt verbouwd. Wat Bairrada uniek maakt, is het microklimaat, de kalksteenachtige bodem en de unieke kenmerken van de Baga-druif. Naast de Baga worden er ook andere druivensoorten verbouwd, zoals de Touriga Nacional en Bical